Leiderschap of bazigheid

Terug naar de wortels

De mensheid is bezig met een beweging terug naar een gezonde verbinding met ons ecosysteem. Het lijkt soms op een complex pad: een queeste. De Gewone Vrouw geeft een aanwijzing op deze queeste: kijk naar je aannames & overtuigingen over leiderschap.

Symboliek: een voorbeeld  Veel mensen omarmen de alpha wolf als symbool van leiderschap. Het ...
Verder Lezen

De oorspronkelijke regenboog

Een liefdesbrief over de zin en onzin van symboliek

Lieve lieve activisten, spirituelen en regenboogkrijgers,

Jullie krijgen de groeten van de oorspronkelijke regenboog. De groeten? Ja! En jullie krijgen ook de groeten van de opa van Chantal. Die ken je nu nog niet, maar straks wel.

De vormende kracht van symboliek is groot Deze kracht wordt al vele eeuwen ...
Verder Lezen

Verslaafd aan likes

Verslaafden, psychologen, marketingprofessionals, muzikanten en deskundigen over verslaafd zijn aan likes.

Leah Pearlman, de bedenkster van de Facebook LIKE button heeft na haar vertrek bij Facebook een TEDtalk gegeven over de bron van haar idee; haar eigen psychologische problematiek. Leah had een buitenproportionele behoefte aan goedkeuring & waardering van de mensen om haar heen.

Haar persoonlijk verhaal is een ...
Verder Lezen

Stigma: een hindernis … geen gesloten deur!

Laat stigma je leven niet op non-actief zetten

Een simpele uitleg van stigma: mensen zien je kracht niet. Vervolgens maken ze geen contact met JOU, maar ze maken contact met hun eigen aannames en vooroordelen. En daar handelen ze naar.

Ga je daar in mee? Dan kun je goed de sjaak zijn. Als een stigma-denker een belangrijke invloed heeft in ...
Verder Lezen

Snackmacht

Over destructieve macht en gezond leiderschap

Onze overheid en veel organisaties & bedrijven hanteren een 'verkleuteringsbeleid'. De communicatie met burgers, cliénten en klanten is in toenemende mate gescript, directief, onnatuurlijk positief en quasi-moederlijk van toon. Zo'n gesprek of mail / briefuitwisseling geeft je het gevoel dat je weer op de kleuterschool zit. Ik noem dit snackmacht. In het moment ...
Verder Lezen

Spirituele clickbait: De wolf die je voedt wint

Ongetwijfeld is de bankrekening van een paar slimme clickbaiters flink gespekt dankzij dit "indianenverhaal."

De originele versie van dit verhaal staat in het in 1978 geschreven boek “The Holy Spirit: Activating God’s Power in Your Life” van de evangelische dominee Billy Graham.

Het originele verhaal:  “AN ESKIMO FISHERMAN came to town every Saturday afternoon. He always brought his two dogs ...
Verder Lezen

Aarden

"Jij moet aarden." Is het weleens tegen jou gezegd?

Wat deed dat met je? Vroeg je om onderbouwing? Ging je er meteen van uit dat er iets mis met je was? Was het iemand die je goed kent en vertrouwt, die deze woorden uitsprak? Of was het een vage kennis of wildvreemde die zich ongevraagd bemoeide met de basis van ...
Verder Lezen

Videobibliotheek

Verstandig omgaan met spiritualiteit

Terwijl de spirituele initiatieven als paddestoelen uit de grond schieten zetten kenners van de oude stromingen op aarde met regelmaat hun hakken in het zand.

Vernieuwing is goed, ontwikkeling is goed. Maar spirituele ontwikkeling is -ook- eeuwenoude brain science en beïnvloedt de gezondheid. Neem de tijd, onderzoek je bronnen en kies zorgvuldig.

In deze ...
Verder Lezen

Professor Elke van Hoof

Trauma, stress, burn-out en hoogsensitiviteit

Elke Van Hoof is klinisch psycholoog en zette in de Lage Landen het wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit op de kaart. Van Hoof heeft diverse trainingen voor hoogsensitieve personen ontwikkeld.

Ze is auteur van de boeken 'Hoogsensitief' en 'Eerste hulp bij hoogsensitiviteit' en is regelmatig te gast in het televisieprogramma de Universiteit van Vlaanderen.

...
Verder Lezen

Is spiritualiteit gevaarlijk?

Preventieve voorlichting in plaats van destructieve scepsis

De mens is een creatief en inventief wezentje. In de loop der eeuwen heeft men vele religies en 'spirituele paden' bedacht, net als men vele wetenschappelijke theorieën, vele talen en vele sporten heeft ontwikkeld. Religies en spirituele paden zijn niet als een kant en klaar goddelijk cadeautje uit de lucht komen vallen, maar ...
Verder Lezen

Professor Oren Lyons

Professor Emeritus of American Studies en chief & faithkeeper of the Turtle Clan.

Professor Oren Lyons Lyons is opgevoed in de cultuur en gebruiken van de Iroquois op het Seneca en Onondaga reservaat in Upstate New York. 

Zijn lezingen zijn waardevol voor mensen die zich willen verdiepen in onze ecologische verantwoordelijkheid en integriteit in onze relatie met elkaar en de aarde.

Oren Lyons is ...
Verder Lezen

Professor Jan Rotmans

Transitiekunde en duurzaamheid op de Erasmusuniversiteit Rotterdam.

Jan Rotmans is hoogleraar Transitiekunde en een internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid. Hij wordt van jongs af aan gedreven door het idee dat de wereld eerlijker moet zijn.

Als kleine jongen had hij geen ambities voor brandweerman of politieagent. Hij had een enorme honger naar kennis en wilde ...
Verder Lezen

Professor Suzanne Simard

Bomen vormen een gemeenschap en zorgen voor elkaar.

Suzanne Simard is hoogleraar bosecologie en geeft les aan de universiteit van British Columbia. Ze heeft theorieën getest over hoe bomen communiceren met andere bomen. Simard identificeerde de 'hub tree' of 'moederboom'.

Moederbomen zijn de grootste bomen in bossen die fungeren als centrale knooppunten voor enorme mycorrhiza-netwerken onder de grond. Een ...
Verder Lezen

Professor Ken Robinson

If you're not prepared to be wrong, you'll never come up with anything original.

Sir Ken Robinson maakt inzichtelijk waarom zoveel kinderen vastlopen in het onderwijs. Van 1989 tot 2001 was hij hoogleraar (kunst) onderwijs aan de Universiteit van Warwick. 

Op dit moment is hij een veelgevraagd spreker: in zijn vrolijke en inspirerende lezingen pleit hij voor een revolutie in ...
Verder Lezen

Professor Robin Wall Kimmerer

Bruggen bouwen tussen traditionele kennis en moderne wetenschap

Professor Robin Wall Kimmerer is een geregistreerd stamlid van de Citizen Potawatomi Nation in Oklahoma. In onderstaande lezingen maakt ze zichtbaar en voelbaar op welke manier haar voorouders hun kinderen conditioneerden om een gezonde en respectvolle verbinding met alle levende wezens in ons ecosysteem aan te gaan.

Robin Wall Kimmerer doceert Environmental and ...
Verder Lezen

Het begrenzen van (modern) spiritueel misbruik

In een moderne spirituele wereld waar "krijgen wat je hebben wilt" the Secret is, zijn we allemaal een beetje God: Beloon verstandig.

De mens heeft de natuurlijke eigenschap om alles wat "werkt" voort te zetten. Van jongs af aan leren we: Als je het goed doet, dan krijg je een beloning. Als je het fout doet, dan krijg je ...
Verder Lezen

Is er een werkbare chemie met je hulpverlener?

Hulpverlening is mensenwerk en sommige mensen passen niet bij elkaar.

Basic survival questions als je aan jezelf werkt: Is er een werkbare chemie met je hulpverlener? Durf je het bespreekbaar te maken als iemand niet bij je past? Wat doe je als een hulpverlener jullie mismatch wil toeschrijven aan je problematiek?

Het is niet goed als je het ...
Verder Lezen

Ben jij wel een ECHTE Vrouw?

Een satirische liefdesbrief over ideaalbeelden, tijdsgeest, hypes en trends

Lieve lieve vrouw,

Ben jij wel een ECHTE vrouw? We horen het te pas en te onpas. Dan rijst dus de vraag: Wat is in vredesnaam een "echte vrouw"?  Wie bepaalt dat? Nou, dat is simpel: je peergroup. Elke subcultuur heeft zo zijn voorkeuren en huisregels.

De Gewone Vrouw dook ...
Verder Lezen