Alexandra

Contact: Mail Alexandra


Huh, gewone vrouw?
Klopt.
Geen juf, geen coach, geen guru, geen expert.
Ik ben een medemens.

Schrijven is mijn liefdeswerk
Ik deel mijn artikelen en anekdotische verhalen zoals familie & vrienden met elkaar delen:
Om de gemeenschap wijzer en sterker te maken.
Samen!
Naast mijn eigen werk deel ik veel video’s met persoonlijke verhalen, documentaires, wereldgeschiedenis en wetenschappelijke lezingen. Waardevolle content uit alle hoeken van de wereld.

Stap uit de digitale ratrace en neem je tijd op mijn website: er is hier zoveel te ervaren en leren.

Persoonlijke spirituele kunst
Op dit moment ben ik hard aan het werk om mijn andere grote liefde: mijn gedichten / taaldansen, portretten en digitale kunst, beschikbaar te maken voor bestellingen.

Binnenkort kun je meer lezen over een uniek, voor jou gemaakt kunstwerk / krachtwerk. Of als cadeau voor iemand waar je om geeft. Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.


Ik leef hecht veel waarde aan autonome, doorleefde wijsheid. Wijsheid kan op elk spiritueel, religieus of anderszins zingevend pad opgedaan worden. Enkele periodes in mijn leven dacht ik dat ik in één stroming mijn weg zou gaan vinden, maar die behoefte / verwachting heb ik losgelaten.

Ik heb een breed blikveld. In de meeste visies kan ik een kernwaarde en een logica zien. Eveneens zie ik valkuilen en pijnpunten. Ik zie vakkundige spiritualiteit en religie als holistische wetenschap. Vormen van wijsheid, logica en intelligentie waar onze westerse breinen niet/nauwelijks op geconditioneerd worden. Daardoor is er veel wildgroei ontstaan.

Ik vergelijk wetenschap en holistisch denken met elkaar zoals ik dansen en martial arts met elkaar vergelijk. Het heeft zowel geestelijk als lichamelijk belangrijke overeenkomsten en verschillen. Ze vullen elkaar aan.

Sommige mensen zijn hebben meer affiniteit met de westerse wetenschap, en sommige mensen hebben meer affiniteit met de holistische wetenschap. Sommige mensen schakelen heel makkelijk tussen beide 'werelden'. Ik ervaar daar in mijn persoonlijk leven geen enkel probleem in. Ik houd me verre van de welles-nietes discussies waarin men wel een probleem van die verschillen maakt.

Dit zijn roerige tijden. Ik denk dat de mensheid op een grote 'rotonde' staat, en dat we rustig moeten rondkijken voor we keuzes maken. Er zijn brede wegen die elkaars tegenpolen lijken, maar als je goed kijkt liggen er ook vele smallere en rustigere paden tussen die brede wegen. Die spreken mij meer aan. Op die paden mag je me altijd aanspreken voor een goed gesprek.
Ik heb in mijn persoonlijk leven te maken gehad met de gevolgen van sektevorming. Toen iemand in mijn thuissituatie betrokken raakte bij een radicale spirituele groep, steeds extremere keuzes ging maken en steeds dwingender probeerde het gedachtegoed over te brengen, heb ik een lange periode moeten vechten om mijn autonomie, persoonlijke belevingswereld, gezonde grenzen en keuzevrijheid te (leren) beschermen.

Spiritueel trauma is stevige kost. Zeker als er geen (seksueel) geweld in het spel is, want daar hebben we in onze samenleving referentiekaders voor: iedereen weet dat dat een rode vlag is. Dit was subtieler en geraffineerder.

Ik heb ruim 15 jaar nodig gehad om laagje voor laagje te helen en te leren begrijpen waar ik mee te maken heb gehad. Voordat ik mijn medemensen in al hun diversiteit, met al hun levenslessen, nukken en grillen weer interessant en leuk ging vinden functioneerde ik als een onnatuurlijk radar/sonarsysteem; hypergevoelig voor iedereen die onder de huid van anderen wilde kruipen om andermans mening, keuzes en levenspad te beïnvloeden.

Met mijn natuurlijk aangeboren hooggevoeligheid (gezonde kracht) kan ik al van jongs af aan goed omgaan. Hooggevoeligheid vanuit trauma is andere koek. Stap voor stap en laagje voor laagje wordt post traumatische stress omgezet in posttraumatische groei. Ik ben trots op de weg die ik heb afgelegd en op de weg die ik nog elke dag afleg.

Ik heb ervoor gekozen om niet te gaan werken als hulpverlener, coach of ervaringsdeskundige.
Dat is een keuze die veel mensen tegenwoordig maken na een impactvolle periode in hun leven.

Ik wil dit onderwerp kunnen beetpakken en weer loslaten zoals het goed voelt. Als ik 'op het ritme van het leven' inspiratie voel schrijf ik over spirituele assertiviteit en gezonde scepsis. Op mijn manier en op mijn moment. Dat is mijn bijdrage aan het maatschappelijke proces op dit gebied. Daarnaast doe ik mijn andere dingen. Ik ben geen geboren hulpverlener; ik ben een geboren verhalenverteller, schrijfster en kunstenares. Het helpen en begeleiden van mensen laat ik over aan professionals en de mensen met een natuurlijke roeping om hulpverlener te zijn.

Met mijn verhalen, kunst, spirituele satire, gedichten & taaldansen kan ik meer betekenen voor mezelf en anderen, dan wanneer ik elke keer weer in aanraking zou komen met zware en emotionele situaties. Ik zet gezonde kracht in het zonnetje. Jouw kracht. Mijn kracht. Onze kracht. 💚

Een aantal pittige levenservaringen hebben ervoor gezorgd dat ik de kracht en wijsheid ontwikkelde om posttraumatische stress om te zetten in posttraumatische groei.

Ik ben realistisch, maar wars van stigma en een groot voorstander van integere medische en geestelijke gezondheidszorg die niet gebukt gaat onder de negatieve effecten van de marktwerking.

Destructieve scepsis
Destructieve scepsis is grof en respectloos iemands persoonlijke belevingswereld of andere, valide vormen van wijsheid en intelligentie de grond in boren, omdat het niet aansluit op de belevingswereld van de scepticus.

Gezonde scepsis
Gezonde scepsis (op spiritueel gebied) is het verschil kunnen zien en voelen tussen vakkundige spiritualiteit en roekeloze / onvolwassen spiritualiteit die je een retourtje of enkele reis dokter/psychiater op kan leveren.

Gezonde scepsis is het onderscheid kunnen maken tussen opbouwende en verbindende spiritualiteit, en situaties van gevaarlijke spiritualiteit, spiritueel misbruik en spirituele verslaving.

Maatschappelijk proces
In ons maatschappelijk proces spelen zoveel en zulke verschillende belangen mee die bijdragen aan de felle en veelal destructieve discussie tussen 'alternatief' en 'regulier' ingestelde mensen. Het proces is nodig, maar de manier waarop dat veelal gebeurt: daar heb ik mijn bedenkingen bij.

Positief: er worden diverse parels gepolijst in het onderlinge schuren en sparren.
Negatief: kwetsbare en slecht geïnformeerde mensen op zoek naar verbinding, genezing, hulp of zingeving kunnen verstrikt raken in de onrust en ruis die de destructieve discussie veroorzaakt. Om vervolgens tussen de wetenschappelijke wal en het holistische schip te belanden, in aanraking te komen met de verkeerde mensen en beschadigd te raken.

Ik ben een anekdotische verhalenverteller. Verhalen zijn mijn manier om ervaringen te ordenen en verwerken. Het is mijn natuurlijke manier van zingeving. Ik ben ermee begonnen als kind, en ik ben nooit meer gestopt.

Voor mij geen koude theorieën over de eigenschappen van de mens.
Ik luister liever naar het persoonlijk verhaal van elk mens dat ik ontmoet. Die eigenschap geeft me minder grip op het leven als de meeste mensen willen hebben. Door hoe ik in elkaar zit, heb ik het contact met het leven dat mij gelukkig maakt.

Onderlinge verschillen en subculturen krijgen door het delen van persoonlijke verhalen een andere, meer bescheiden rol: onze menselijke ervaringen lijken veel meer op elkaar als onze beroepen, afkomst of politieke voorkeur.

A neverending story
Mijn liefde voor verhalen is niet te vergelijken met mythische, spirituele of religieuze verhalen die vormend van karakter zijn. Of met de meer bedrijfsmatige en commerciële versie van storytelling die steeds populairder wordt.

Mijn verhalen gaan over de realiteit.
Mijn verhalen gaan over echte ervaringen.
Mijn verhalen zijn medemenselijke ontmoetingen.
Niet meer, en niet minder dan dat.

Al doende leert men
'Storyteller' stond ooit op mijn C.V.
Inmiddels niet meer.
En daar heb ik goede redenen voor.

Trendy storytelling
Plotseling zei iemand tijdens een sollicitatie tegen me: Oh, ben je een storyteller? Dan kun je misschien ook voor onze marketingafdeling gaan werken! Storytelling wordt de nieuwe manier om onze producten te verkopen! Mijn mond glimlachte representatief 'haha wellicht!' terwijl mijn hoofd 'echt niet!' dacht en mijn lijf in een 'neeeee' verkrampte. Ik heb me een tijdje boos gemaakt om de vercommercialisering van zo'n waardevol en oud gereedschap van de mens, maar dat heb ik losgelaten.

Tribal storytelling
Een ander moment in mijn leven.
Iemand vroeg me naar mijn beeld van mijn toekomst. Ik vertelde hem dat ik mijn 2 grote passies; schrijven en storytelling graag beroepsmatig wilde gaan uitoefenen. Doen wat ik al doe sinds ik kan praten: anekdotes vertellen en naar verhalen van mensen luisteren. Volgens mij vertelde ik dat best duidelijk.

Oeps!
In zijn beleving claimde ik de status en verantwoordelijkheid van een Elder in een tribe van een indigenous cultuur. Dat vertelde hij in daverende neerbuigende woorden, en hij kon het weten, hij had met mensen uit tribal communities gewerkt! Ik schrok me rot van die kerel. Zo'n figuur zou zo je aangeboren eigenschappen op 'mute' zetten, alleen maar omdat hij vindt dat hij er verstand van heeft.

Achteraf ben ik me verder gaan verdiepen in het fenomeen tribal storytelling en toen begreep ik zijn reactie op mijn antwoord beter. Nog steeds erg ongepast als je kijkt naar de situatie waarin we ons bevonden, maar begrijpelijk omdat ik nu weet dat de tribal culturen tegenwoordig heel hard moeten werken om hun spirituele & culturele erfgoed te beschermen tegen moderne 'spin-offs'. Daarover schrijf ik hier.

Beste daverende meneer,
Dank u wel. Door uw reactie begrijp ik beter wie ik ben, en wat ik niet ben.

Wat u van mij kunt leren:
Ook in Nederland worden mensen met allerlei talenten geboren. De eigenschap an sich is niet voorbehouden aan mensen uit tribal communities. De oorsprong van storytelling is prachtig en zelf gebruik ik uit respect alleen nog het Nederlandse woord 'anekdotische verhalenverteller'. Dat is mede te danken aan uw poging mij op 'mijn plaats' te zetten. Maar met zo'n reactie kun je iemand ook voor de rest van zijn/haar leven op een dood spoor zetten. Mensen met 'minder gangbare kwaliteiten' kunnen het al zo moeilijk hebben om hun weg te vinden in het Nederlandse onderwijssysteem.

Wellicht had u anders gereageerd als ik erbij had verteld dat ik uit een familie kom waarin men van generatie op generatie veel bezig is geweest met het ontwikkelen van inzicht in spiritualiteit, religie en geestelijke gezondheid. Dat zingeving en verhalen vertellen 'gewoon' in mijn genen zit. Dat ik echt alleen maar 'gewoon mezelf' was. Dat ik gewoon mijn plekje in de wereld wilde vinden, en dat ik helemaal geen behoefte heb om naast mijn schoenen te lopen ... op geen enkele wijze.

Sommige mensen zijn in de wieg gelegd om wiskundige of sporter te worden. Ik heb iets met anekdotes en levensverhalen, and that's it. Ingewikkelder of prestigieuzer wordt het niet.

MIJN VERHALEN

Mijn verhalen ontstaan omdat het net zo natuurlijk voor me is als ademhalen. Ik adem het leven in, leer mijn levenslessen & ontwikkel mezelf, en ik adem mijn verhalen uit. Zo deed ik het als kind, en zo doe ik het nog steeds.

Ervaringen uitwisselen en luisteren naar andermans' verhaal is voor mij net zo belangrijk.

Staan mijn verhalen online?
In mijn dagboek verwerk ik persoonlijke anekdotes. In het verleden deelde ik af en toe een heel persoonlijk verhaal, maar het internet is daar niet geschikt voor.

Wanneer kunnen we 'het boek' verwachten?
Het aanbod van de grote uitgeverij heb ik gehad op relatief jonge leeftijd. (26) In eerste instantie had ik interesse. Schrijven is wat ik het allerliefste doe en dit was een opstapje naar een mooie carrière. Maar toen men ging uitleggen wat voor boek het moest worden, hoeveel procent commissie ik zou krijgen en op welke manier er een promotie-lezingen-tour uitgerold zou worden, klapte ik dicht.

Alle creatieve luikjes in mijn brein gingen op slot.
Ik kon niet meer schrijven.
Ze gingen pas jaren later weer open, nadat ik vanuit diverse invalshoeken doorvoeld en begrepen had waarom ze dicht waren gegaan.

Ik moest leren zwijgen.
Mezelf leren beschermen.
Ik moest leren zien dat sommige mensen niet kunnen omgaan met mijn openheid, om welke reden dan ook. En dan moest ik afstand nemen.
Minder dienstbaar willen zijn.
In alle rust op mijn vierkante meter blijven.

Leren om onderscheid te maken.
Ik kwam mensen tegen die wel gebruik wilden maken van wat ik te bieden heb, maar die geen interesse hadden in mijn welzijn. Ik kwam mensen tegen die ik aardig vond, en die het goed bedoelden, maar die simpelweg niet genoeg kennis hebben om te begrijpen wat ik nodig heb om gezond & gelukkig te blijven.

Gezonde grenzen ontwikkelen was een meerlaags proces dat jaren duurde.

Ik moest de essentie, de diepste waarde van mijn spiritualiteit leren beschermen.
Dit zijn de verhalen die naar boven komen in oprechte ontmoetingen van mens tot mens.
Op het ritme van het leven.
Gesprekken die spontaan ontstaan.
Zeldzame diamantjes, die door de natuur naar de oppervlakte worden gebracht.

Zo'n diamantje vertelt een ander verhaal als een diamant uit een mijn.
Ik heb daar nog nooit geld voor gevraagd.
Ik zal er nooit geld voor vragen.

Wortels en twijgjes
Storytelling is hip & happening. De diverse vormen van storytelling zie ik als takken van dezelfde boom. Sommige takken zijn stokoud en zitten dicht bij de wortels ... diep verbonden met de natuur.

Anderen zijn twijgjes in de top van de boom. Jonkies, babies. peuters, kleuters, tieners, pubers. Ze proberen alles uit en leren hun lessen. Soms noem ik deze tijdsgeest 'de spirituele puberteit van de westerse mens'.

Oude tak

Jonge tak

Sommige twijgjes zullen zich ontwikkelen en een stevig onderdeel van de boom worden.
En sommige twijgjes en takken zullen gaandeweg opgevreten worden, of meegenomen door de wind. En wie weet ... schiet een meegenomen of afgebroken twijgje wel spontaan wortel op een betere plek.

De boom gaat haar gangetje en heeft haar eigen ritme en redenen.
Ik hoef me daar niet mee te bemoeien.

Wow ... dat klinkt spiritueel!
Ik noem het liever common sense en een diep respect voor de natuur en de leerprocessen van de mens. Common sense, verpakt in mooie woorden, klinkt soms best wel spiritueel.

STORYTELLING LINKS


Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 NextSommige onderwerpen die ik belangrijk vind spelen ook een rol in politieke discussies. Het politieke aspect zul je op www.gewonevrouw.nl niet (nauwelijks) vinden. Mijn focus ligt op het delen van verhalen en inzichten die elk mens sterker en wijzer kunnen maken.

Ik zorg ervoor dat ik geïnformeerd blijf, maar ik stem nooit tijdens verkiezingen. Ik vind de manier waarop wij onze leiders en vertegenwoordigers kiezen leeg en onvolwassen. Het voelt voor mij niet goed om mee te doen aan het kiezen van leiders op basis van een meningenwedstrijd, waarbij onze beeldvorming van de kandidaten in toenemende mate wordt bepaald door geraffineerde marketingtechnieken, social media hypes en verhelderende debatten gescripte televisieprogramma's die me doen denken aan een spelletjesprogramma op de Zaterdagavond.

Vakkennis
Toen ik jonger was zat ik regelmatig door de C.V.'s en biografieën van politici te lezen en ik herinner me nog goed dat ik stomverbaasd was over het feit dat iemand minister van volksgezondheid kon worden zonder medisch geschoold te zijn. De betreffende minister had alleen politicologie gestudeerd. Dat was het moment waarop ik besloot om niet meer te gaan stemmen. Er knapte iets in me.

Ik denk dat vakmensen op het gebied van politiek bedrijven zeker een functie hebben in ons systeem, maar zo'n fundamenteel belangrijke rol in een samenleving is m.i. niet geschikt voor mensen zonder jarenlange ervaring met het vakgebied. Dan mis je de innerlijke bedrading die een professional heeft opgebouwd: inhoudelijke kennis, werkervaring, zelfkennis en doorleefde wijsheid.

Mijn kijk op politiek: niet polair, maar organisch
Een samenleving is geen rechte lijn die leidt naar 2 uiterste polen. Een samenleving is een levend en constant bewegend geheel, en er komen de meest uiteenlopende kleuren, visies, ervaringen, nuances en mensenlevens in voor.De kracht van een samenleving is onderlinge verbinding
Voor mij heeft leiderschap te maken met het bewaken van de gezonde ruimte voor intermenselijke verbinding en het welzijn van de hele groep.

Onze politici moeten elke werkdag functioneren in een slangenpoel van politieke machtsspelletjes. Daarnaast moeten ze dag in, dag uit dealen met de vele mediahypes, de waan van de dag in het land. Ongetwijfeld gaan er in die werksfeer veel voorwaarden verloren die nodig zijn om een land op alle lagen gezond, integer en in verbinding te kunnen besturen. Ik heb respect voor de mensen die het aandurven om dit beroep uit te oefenen in deze sferen, maar ik kan er niks mee en houd gepaste afstand.

 

 


 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018-2021