Zij die zochten naar mijn maskers
Voor keurslijf, marketing en merk,
Vonden grenzen en afstand,
‘Mezelf zijn’ is mijn werk.

Men schreeuwde:
Kom naar aarde, kom naar de realiteit!

Op aarde moet je jezelf verlaten,
Jezelf verkopen,

Doe maar net als wij!

Ik heb al die stormen overwonnen,
En ben nog steeds mezelf.
Want ik leef niet op jouw aarde,
Ik leef op die van mij.

Blijf jij maar op jouw aarde,
en doe je eigen ding.
Ik kan rustig naast je lopen,
omdat ik mijn eigen liedje zing.

 

Dit is een enigszins verouderde foto die ik gebruik wegens ‘stom kort haar’. Ik vervang hem als ik geen last meer heb van mijn verkeerd gekozen ultrakorte kapsel. Dat zal waarschijnlijk over een jaar of drie zijn. Tot dan!

Mijn naam is Alexandra.
Ik ben een anekdotische verhalenverteller.
Verhalen zijn mijn manier om ervaringen te ordenen en verwerken. Het is mijn natuurlijke manier van zingeving. Ik ben ermee begonnen als kind, en ik ben nooit meer gestopt.

Voor mij geen koude theorieën over de eigenschappen van de mens.
Ik luister liever naar het persoonlijk verhaal van elk mens dat ik ontmoet. Die eigenschap geeft me minder grip op het leven als de meeste mensen willen hebben. Door hoe ik in elkaar zit, heb ik het contact met het leven dat mij gelukkig maakt.

Onderlinge verschillen en subculturen krijgen door het delen van persoonlijke verhalen een andere, meer bescheiden rol: onze menselijke ervaringen lijken veel meer op elkaar als onze beroepen.

Wetenschap vind ik (als luisteraar) ook waardevol. 
– Als iemand gepassioneerd kan vertellen.
– Als iemand verantwoordelijkheid en doorleefde wijsheid uitdraagt.
– Als iemand het bewustzijn uitdraagt dat de wetenschap altijd in ontwikkeling is, en daardoor niet als absolute waarheid gebracht kan worden.

A neverending story
Mijn liefde voor verhalen is niet te vergelijken met mythische, spirituele of religieuze verhalen die vormend van karakter zijn. Of met de meer bedrijfsmatige en commerciële versie van storytelling die steeds populairder wordt.

Mijn verhalen gaan over de realiteit.
Mijn verhalen gaan over echte ervaringen.
Mijn verhalen zijn medemenselijke ontmoetingen.
Niet meer, en niet minder dan dat.

Trendy storytelling
Plotseling zei iemand tijdens een sollicitatie tegen me: Oh, ben je een storyteller? Dan kun je misschien ook voor onze marketingafdeling gaan werken! Storytelling wordt de nieuwe manier om onze producten te verkopen! Mijn mond glimlachte representatief ‘haha wellicht!’ terwijl mijn hoofd ‘echt niet!’ dacht en mijn lijf in een ‘neeeee’ verkrampte. Ik heb me een tijdje boos gemaakt om de vercommercialisering van zo’n waardevol en oud gereedschap van de mens, maar dat heb ik losgelaten.

Tribal storytelling
Een ander moment in time.
Iemand vroeg me naar mijn beeld van mijn toekomst. Ik vertelde hem dat ik mijn 2 grote passies; schrijven en storytelling graag beroepsmatig wilde gaan uitoefenen. Doen wat ik al doe sinds ik kan praten: anekdotes vertellen en naar verhalen van mensen luisteren. Volgens mij vertelde ik dat best duidelijk.
Oeps!
In zijn beleving claimde ik de status en verantwoordelijkheid van een Elder in een tribe van een indigenous cultuur. Dat vertelde hij in daverende neerbuigende woorden, en hij kon het weten, hij had met mensen uit tribal communities gewerkt!

Ik schrok me rot van die kerel. Zo’n figuur zou zo je aangeboren eigenschappen op ‘mute’ zetten, omdat hij vindt dat hij er verstand van heeft. Achteraf ben ik me verder gaan verdiepen in het fenomeen tribal storytelling en toen begreep ik zijn reactie beter. Nog steeds ongepast, maar begrijpelijk. De oorsprong van storytelling is prachtig. Zelf gebruik ik nu het Nederlandse woord.  De eenvoud is passend.

Wortels en twijgjes
Storytelling is hip & happening. De diverse vormen van storytelling zie ik als takken van dezelfde boom. Sommige takken zijn stokoud en zitten dicht bij de wortels … diep verbonden met de natuur.

Anderen zijn twijgjes in de top van de boom. Jonkies, babies. peuters, kleuters, tieners, pubers. Ze proberen alles uit en leren hun lessen. Soms noem ik deze tijdsgeest ‘de spirituele puberteit van de westerse mens’ .

Sommige twijgjes in de boom zullen zich ontwikkelen
En sommige twijgjes en takken zullen gaandeweg opgevreten worden, of meegenomen door de wind. En wie weet schiet een meegenomen of afgebroken twijgje wel spontaan wortel op een betere plek. De boom gaat haar gangetje en heeft haar eigen ritme en redenen. Ik hoef me daar niet mee te bemoeien.

Wow … dat klinkt spiritueel!
Ik noem het liever common sense en een diep respect voor de natuur en de leerprocessen van de mens. Common sense, verpakt in mooie woorden, klinkt soms best wel spiritueel.

 

MIJN VERHALEN

Mijn eigen verhalen ontstaan omdat het net zo natuurlijk voor me is als ademhalen. Ik adem het leven in, leer mijn levenslessen & ontwikkel mezelf, en ik adem mijn verhalen uit. Ik heb geen idee welke tak in de boom ze zijn. Een fijne.

Staan mijn verhalen online?
Nee. Ze staan ook niet op papier. Jaren geleden deed ik het nog weleens, maar ik heb ervoor gekozen om mijn verhalen niet meer online te delen. Het internet is daar niet geschikt voor. Spreken voor groepen heb ik een aantal keren gedaan, maar ook daar heb ik geen behoefte meer aan.

Huh, wat blijft er dan over?
Ontmoetingen.
Echte ontmoetingen.
Op het ritme van het leven.
Zeldzame diamantjes, die door de natuur naar de oppervlakte worden gebracht. Niet van die diamanten uit mijnen.

Dus: “kunnen we je boeken voor een verhaal?” wordt ‘m niet?
Nee.
Mijn verhalen zijn geen product.
Er hangt geen prijskaartje aan.
Ik wil ze niet op afspraak oproepen.
Mijn verhalenverhaal heb ik verteld om mensen de gelegenheid te geven om zich een beeld te vormen van de persoon achter ‘De Gewone Vrouw’.

Professionele marketeers eten nu waarschijnlijk hun toetsenbord op door de kortsluiting in hun referentiekaders. Ik weet het. Dat moet dan maar even.

Dit is het stukje persoonlijke informatie wat ik online wil delen.
Volgens mij zegt dit de goede verstaander genoeg.
En goede verstaanders en een verhalenverteller … dan klopt het.
Dit is Alexandra.
Op de rest van de website wil ik lekker bezig zijn met de Gewone Vrouw.

 


STORYTELLING LINKS


 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018-2020