De Nederlandse samenleving is een kakofonie van individuen. We leven in een kleurrijke, diverse en bomvolle samenleving. Alle overtuigingen lopen door elkaar heen en vechten voor hun bestaansrecht. Zo is onze cultuur opgebouwd.

Dat we intense honger hebben naar gezonde verbinding met elkaar en met de natuur is niet meer dan logisch. Bij veel mensen maken de boeken over de zienswijzes van (oude) volkeren die meer holistisch leven een diepe indruk en geven ons het gevoel dat dát is wat we nodig hebben.

De weg naar een dergelijk bewustzijn moet zorgvuldig bewandeld worden. Wij zijn geen kleine, besloten gemeenschap (tribe) met een door de eeuwen heen ontwikkeld communal, holistisch systeem als spiritueel fundament, van generatie op generatie doorgeven.

‘Jezelf zijn’ is plaatsgebonden en situatiegebonden.
Je persoonlijke grenzen en je eigen, individuele belevingswereld zijn in Nederland belangrijk voor je geestelijke gezondheid. Voor westerlingen is het in deze tijdsgeest een mooie, maar grote uitdaging en levensles om holistisch bewustzijn en individueel bewustzijn op een gezonde manier met elkaar uit te lijnen in onze persoonlijkheid en in ons uitgesproken individualistisch systeem.

Een gezond individu met holistisch bewustzijn
Veel van de oude culturen op aarde hebben/hadden geavanceerde rituelen en lessen om iemands individuele persoonlijkheid te helpen vormen en die ontwikkeling te verbinden aan hun holistische systeem van samenleven met elkaar en de natuur. Dit vergt een hoge mate van intelligentie die westerse wetenschappers nu pas naar waarde leren inschatten. Primitief? Echt niet!

Geschiedvervalsing
Wat altijd verstandig is om in je achterhoofd te houden als je je met deze vorm van spiritualiteit bezighoudt, is dat er veel geschiedvervalsing heeft plaatsgevonden. Enerzijds door kolonisten die de culturen wilden wegvagen en verwoesten.

Anderzijds door mensen die de oude culturen romantiseren en simpelweg invullen/fantaseren wat ze niet zeker weten. Veel mensen zijn voor hun gevoel oprecht bezig met deze materie en bedoelen het goed.

Oplichters
Maar er zijn ook pragmatische oplichters die geld zien in goedgelovige spiri’s, en met alle liefde onzin aan je verkopen. Jij krijgt een lekker ‘spiritueel’ gevoel en zij een lekker makkelijk inkomen. De spirituele handel is ‘kassa’. Online spirituele marketing en spirituele clickbait is lucratief.

Spirituele stenen
Je bestelt met alle goede bedoelingen een kristal in een webshop. Wacht … Stel de verkoper eerst wat vragen. Uit zijn / haar antwoord kun je veel opmaken.

VRAGEN VOOR DE WEBSHOP

Als kristallen in zulke grote aantallen naar de oppervlakte worden gehaald, wat is het effect op het gebied? Werden de delvers van deze steen goed behandeld en fatsoenlijk betaald voor hun werk? Of worden ze slecht behandeld?

Ik wil niet zeggen dat alle sjamanisme complete bullocks is. Integendeel. Een goed ontwikkelde ‘sjamaan’ zie ik als de holistische equivalent van onze westerse psychiater. Maar dat is hij/zij niet geworden door het volgen van weekendworkshops of het bekijken van YouTube video’s. Daar zijn vele jaren studie, 24/7 zelfontwikkeling en begeleiding door deskundige leraren aan vooraf gegaan.

STEL CONTROLEVRAGEN
Als iemand je sjamanisme aanbiedt en spreekt over ‘de indianen’, de natives of de indigenous; stel vragen. Welk land, van welke tribe en wie deze kennis heeft doorgegeven. Schrijf de antwoorden op en geef aan dat je niet meteen een afspraak maakt, maar dat je gaat googlen om je te verdiepen.

Probeert men het gesprek te manipuleren naar prachtige wijsheden, liefdevolle spirituele gevoelens of magische vaagheid? Neem afstand als men niet fatsoenlijk antwoordt op je vragen.

Amerikaanse sjamanen
Noemt men de Amerikaanse indianen als bron voor het sjamanisme waar hij/zij mee werkt? Dan heb je te maken met:
– een oplichter
– iemand met een grote duim
– iemand die zelf in de maling is genomen en nu oprecht denkt goed bezig te zijn

Rainbow Gatherings in Amerika
Wat voor de gemiddelde spiritueel geïnteresseerde Europeaan nog relatief onzichtbaar is, is de schade die ‘spiritueel toerisme’ toebrengt aan heilige plekken wereldwijd.

De Amerikaanse Natives hebben veel overlast van grote groepen New Agers die stoned, high en dronken op zoek gaan naar eeuwenoude heilige plekken om ‘aan sjamanisme te doen’. Ze komen samen met honderden, soms duizenden tegelijk. Tijdens die ‘Rainbow Gatherings’ vertrappen ze de natuur en de heilige plekken van de Natives.

Talloze kristallen en andere ‘offerings’ moeten opgeruimd worden. Sommige mensen cremeren hun doden en gooien de resten in de heilige bron van de Natives. De Natives werken zich rot om alles weer te herstellen.

Activistische groepen hebben het beschermen van het landschap op zich genomen. Zij zullen ongetwijfeld op de hoogte zijn van de goede bedoelingen die veel mensen hebben die zichzelf rainbow warrior of regenboogkrijger noemen. Maar die goede bedoelingen wegen niet op tegen de chaos die de spirituele hype op hun heilige plekken heeft veroorzaakt.


Een ‘must know’ onderwerp
Ik wil met dit artikel niet zeggen dat iedere sjamanistische workshop of practitioner complete beunhazerij is. Het woord sjamanisme is in Nederland behoorlijk ingeburgerd; het woord is hier gemeengoed geworden. Het wordt ook gebruikt door mensen die echt wel wat te bieden hebben.

Er is niks mis mee om je te verdiepen in de kennis & wijsheid uit eeuwenoude culturen wereldwijd. Maar verdiep je in feiten, kennis en gezonde wijsheid. Niet in bullshit. Wees je bewust van de realistische afstand tussen jou en de eigenaren van deze kennis en wijsheid. Hun kennis wordt niet tijdens workshops in het weekend doorgegeven. Men leeft hun tribe-specifieke overtuigingen 24/7 in verbinding met de eigen gemeenschap en afgestemd op de omringende natuur.

Spiritueel leraren en hulpverleners wereldwijd hebben niet stilgezeten. De mens is een intelligent wezen en altijd in ontwikkeling. Ook in Nederland zijn er mensen die goed opgeleid en gevormd zijn, en die veilig en verantwoord met deze materie kunnen werken op een manier die past bij onze westerse manier van samenleven.

Onderzoek je bronnen zorgvuldig
Wees je ervan bewust dat je in aanraking komt met complexe materie die iemand pas aan andere mensen kan aanbieden als leraar of hulpverlener als hij/zij jarenlang is gevormd, ingewijd en opgeleid door deskundigen. Je kunt er aanleg voor hebben. De kern van het verhaal kun je al snel begrijpen. Dat kan waardevol zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.

Maar het verantwoordelijk, zorgvuldig en professioneel werken met mensen met een serieuze hulpvraag is een vak voor experts. Zeker in een westerse setting, want wij leven in een individualistisch systeem, niet in een tribal of communal systeem. Je moet met deze materie kunnen werken zonder je cliënten de psychiatrie in te jagen.

Blijf onderzoeken, vragen stellen en communiceren met mensen die op een gezonde, goed geïnformeerde en integere manier met dit onderwerp bezig zijn. Omdat ik vooral de Amerikaanse kant van het probleem belicht wil ik benadrukken dat er ongetwijfeld vergelijkbare misverstanden over de healing methodes / medicijnmannen en -vrouwen van andere culturen bestaan.

Als er wetenschappers en deskundigen zijn die mijn artikel kunnen aanvullen met feedback, meer informatie en links: je mail is van harte welkom.MEER LINKS

Identiteit, individualisme en collectivisme


Preventieve voorlichting op spiritueel gebied
Er is veel te weinig deskundige preventieve voorlichting. Als er al een kritische of sceptische noot valt dan is het: alternatieve geneeswijzen zijn gevaarlijk en je bent een stommeling dat je daar in gelooft. Wetenschap is the way to go. Zo zwart – wit is het niet.

Weerbaarheid
Het individu weerbaar maken werkt beter als een polariserende welles – nietes machtsstrijd tussen ‘regulier’ en ‘alternatief’ die menselijke collateral damage oplevert:

De mensen die hulp zoeken, gaan googlen en verdrinken in die heftige discussie. De online discussie is keihard en destructief. En dat werkt averechts. Deskundige & constructieve, preventieve informatie kan ervoor gaan zorgen dat minder mensen tussen het alternatieve schip en de wetenschappelijke wal vallen.

Voorkom collateral damage
Met grof psychologisch geweld iemands spirituele of religieuze overtuigingen naar het land der fabelen verwijzen kan zo schadelijk zijn dat iemand in een psychose terecht komt. Vertoont iemand online of IRL zorgwekkend gedrag op dit gebied? Ga er zorgvuldig mee om.

Verwijs iemand naar een deskundige hulpverlener. Staat iemand daar niet open voor? Dan heb je in ieder geval je verantwoordelijkheid genomen, in plaats van meedoen met de pesters en haters.

Niet elke psychiater is gespecialiseerd in spirituele of religieuze problematiek. Mensen met een Nederlandse of West-Europese achtergrond kunnen het beste verwezen worden naar een transpersoonlijk psychiater of integraal psychiater. Mensen met een niet-westerse achtergrond kunnen het beste verwezen worden naar een transcultureel psychiater.

Vertoont iemand radicaal of extremistisch gedrag?
Dan kun je contact opnemen met het landelijk steunpunt extremisme.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020

Reageer op de website of mail de gewone vrouw

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.