Spiritualiteit: the newest drugs on the socials

Een rant.

De afgelopen weken zie ik in de populaire media steeds meer ophef komen over bekende nederlanders en minder bekende nederlanders met een new age verdienmodel op social media. Ze verkopen als side hustle bijgeloof, kruidenmiddeltjes en uiteraard de nieuwe bloeddiamanten: kristallen.

Ook ik vind daar wat van.
Met name van de keiharde commercie. Nergens bij de grote accounts en verkopers zie ik iets staan over ethische kristallen, dus waarschijnlijk zijn onze influencers nog niet dusdanig vervuld met #bewustzijn dat ze zich druk maken om kinderarbeid en moderne slavernij.

Hopelijk bereiken de influencers zeer binnenkort “het bewustzijnsniveau” waarop ze ook liefde gaan voelen voor de ellende van de straatarme mensen die de kristallen voor hun webshop uit de grond moesten halen. Hopelijk worden ze zo ‘wijs en bewust’ dat ze met hun derde oog zo spiritueel blijven rondkijken als ze zelf maar willen, maar dat ze ook met hun 2 menselijke ogen “wakker worden” zodat ze gaan zien dat die ellende heel erg echt is.

En als ik dan toch een hoop aan het hopen ben:
Hopelijk gaan ze andere keuzes maken.

Anders inkopen. Keurmerken afdwingen. Nadenken over de gevolgen voor de natuur en de ecosystemen rondom de mijnen. Nu vertellen de verkopers je waarschijnlijk dat je kristal goed is ‘gezuiverd’ met de allerbeste energetische methodes. Omdat je jezelf uiteraard alleen wilt vullen met de allermooiste spirituele vibraties van moeder aarde.

Heerlijk spiritueel. Met de groeten van de kinderarbeiders en moderne slaven.

Dopamanie
Spiritualiteit is al jaren in toenemende mate hip & happening. Ik heb in de afgelopen 20 jaar de meest bizarre uitwassen zien ontstaan. In de tijd van internet forums voordat social media een ding was, zag ik grote groepen mensen uitwisselen over onderwerpen die ik hier niet ga benoemen omdat anderen dan onmiddellijk clickbait zouden maken van mijn blog. Niet delen voor de gezonde bewustwording, maar voor de sensatie, het bashen en hun dagelijkse dosis dopamine (ik schreef per ongeluk dopamanie, ik bewaar die term).

De journalisten gaan hopelijk goed onderzoek doen voor ze de spirituele hype gaan aanpakken, want niemand zit te wachten op nog meer polarisatie in Nederland. Ik vermoed dat het ijdele hoop is. Dit zal wel op twitter niveau uitgevochten gaan worden.

Einde rant.

Hallo lieve influencers,
Ik kijk met respect naar deze periode waarin zoveel oude wijsheid en kennis wordt gerecycled door jongere generaties. Al is het mijn ding niet: new age heeft een belangrijke rol te vervullen in deze tijdsgeest. Die rol respecteer ik. Ik noem deze periode weleens ‘de spirituele puberteit van de westerse mens’. Pubers denken dat ze alles weten, maar ze beginnen net. We moeten er doorheen. Ik ben er zelf ook doorheen gegaan.

Voor kamikazepiloten zal ik ongetwijfeld klinken als een ‘gatekeeper’. Dat moet dan maar. Wie weet help ik ondertussen 1 of 2 mensen verstandigere keuzes maken. Er is zo, zo, zo, zoveel bullshit te koop. Er zijn steeds meer mensen die hun verdienmodel belangrijker vinden als jouw welzijn.

Ik gun je alles wat je leren wilt.
Maar kijk goed uit je doppen wanneer je mensen uitkiest als je leraar of influencer.

Alexandra
Coach Medemens.


 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021

Wil je op de hoogte blijven? Neem een gratis maandabonnement.

Je krijgt 1 keer in de maand een overzichtelijke mail. Alleen essentiële informatie en een prettig leesbare lijst met alle links naar nieuwe content. Geen marketing circus, maar inhoud.

NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig