Muziekblog ‘oeroude talen in een modern jasje’

De mensen in deze afspeellijst zijn muzikale krijgers. Oude talen die in het koloniale tijdperk verboden waren worden nieuw leven ingeblazen op een manier die past bij deze generaties.

Video 1 + 2
Sami zangeres Sofia Jannok mixt traditionele Joik met krachtige moderne klanken.
Video 3 + 4
The Hu: Toen wij naar een concert in Amsterdam wilden gaan waren er geen kaarten meer. Bucketlist.
Video 5 +6
De Oekraïense electro-folklore band Go_a deed mee aan het Eurovisiesongfestival. Ik werd fan, en niet alleen ik. Ze hebben in heel Europa fans gevonden en timmeren flink aan de weg.
Video 7 + 8
De bandleden van Olox zijn muzikale healers. Hun samenwerkingen met natuurgeluiden-imitator Gennady Tkachenko-Papizh zijn magisch. Hun achtergronden zijn Siberisch en Armeens-Grieks (Olox) en Ukraïns (Gennady Tkachenko-Papizh).
Video 9 + 10 
Renata Flores Rivera uit Peru zingt popliedjes in haar moedertaal Quechua om de oeroude taal te behouden voor de toekomst.
Video 11 + 12
Over het muziekproject TG Lurgan heb ik al eerder geschreven op mijn blog. Met groot succes worden populaire popliedjes vertaald in het Oude Iers: Gaeilge, om de oude taal te redden van uitsterven.
Video 13 + 14
Geoffrey Gurrumul Yunupingu is blind en opgegroeid in een arme Aboriginal gemeenschap in het noorden van Australië. Hij heeft zichzelf leren zingen en spelen op de drums, keyboards, gitaar en didgeridoo.
Video 15 + 16
Wijlen Kelly Fraser was een Inuit zangeres die ook popliedjes zong in haar oederoude moedertaal, om deze te behouden.

Inuit singer Kelly Fraser died at her home in Winnipeg, Manitoba, on December 24, 2019, by suicide. According to her family she had suffered through “childhood traumas, racism and persistent cyberbullying”.


Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next


Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021

Wil je op de hoogte blijven? Neem een gratis maandabonnement.

Je krijgt 1 keer in de maand een overzichtelijke mail. Alleen essentiële informatie en een prettig leesbare lijst met alle links naar nieuwe content. Geen marketing circus, maar inhoud.

NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig