Toxic positivity

Over toxic positivity wordt vaak wat schamper en lacherig gedaan.
Maar het is geen onschuldige eigenschap van ‘zweverige mensen’. Toxic positivity kan zo verlammend werken dat je geen weerstand kunt bieden aan oplichting of spiritueel machtsmisbruik. Voel je een onprettige (groeps)druk om altijd liefdevol, spiritueel, begripvol en positief te zijn in je gedrag en je reacties? Word je zooooo veilig, honingzoet en liefdevol benaderd dat je geen ruimte meer voelt om je te gedragen en te reageren als een volwaardige volwassene?

Sommige mensen zijn onbewust bezig met toxic positivity en houden ook zichzelf gevangen in een dwangbuis van onnatuurlijke positiviteit. Maar het kan ook bewust worden ingezet om anderen te manipuleren. Bijvoorbeeld via groepsdruk of het ‘shamen’ van menselijke emoties.

Ook in de vele ‘gratis online seminars’ die dienen om peperdure workshops te kunnen verkopen wordt misbruik gemaakt van toxic positivity. Je wordt met kleine lokkertjes van inzichten en algemene kennis en een overdosis toxic positivity gemanipuleerd naar een mindset waarin je niet meer kritisch kunt nadenken en bereid bent om te betalen wat je niet zou betalen als je met twee voeten op de grond zou staan.


Samara Quintero
Jamie Long
The Psychology Group Fort Lauderdale

Julia Kristina
Klinisch psycholoog


Wil je op de hoogte blijven? Neem een gratis maandabonnement.

Je krijgt 1 keer in de maand een overzichtelijke mail. Alleen essentiële informatie en een prettig leesbare lijst met alle links naar nieuwe content. Geen marketing circus, maar inhoud.

NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig