Hoe red je een oude Keltische taal die met uitsterven bedreigd is? Zo doe je dat!

Hedge school in Doagh

HEDGESCHOOLS: De onderwijsgeschiedenis van Ierland

Hedge schools waren geheime, illegale schooltjes in Ierland, in de 18e en 19e eeuw. Dankzij de hedge schools kregen Ierse kinderen van ‘non conformistische geloven’ onderwijs, vaak in het Iers. Alleen kinderen van het Anglicaanse geloof hadden recht op primair onderwijs. Op die manier kon de Ierse cultuur systematisch vervangen worden.

De Ierse taal spreken was in Ierland streng verboden.
Alleen Engels spreken was toegestaan.

 

The Hedge Schools came about as a direct result of the suppression of schooling in Ireland. This history speaks of the innate need of humans to share and learn, and how central a part of social fabric it is. This history also speaks of the dark side of dominating powers to withhold knowledge and the means of mutually improvement from whole populations to deliberately undermine people and their chances to live rich full lives.

The period of the hedge schools follows the disappearance of the ancient professional schools of Ireland known as the Bardic Schools. These lasted until the ‘Beginnings of the Trouble’ in 1641 and were closed down when the people were made landless, homeless and exiles. [Preface to the Clanrickarde Memoirs, O’Curry, London, 1722].

The Bardic Schools had existed as secular institutions instructing in the native tongue the Irish language, literature, history and Brehon Law. They were highly developed and scholarly institutions providing what amounted to a university education up until the middle of the seventeenth century. This long tradition had produced an abundance of poets, historians and Brehon’s – skills and knowledge which was often found overlapping in individuals.

The rise of the Hedge Schools came when the first Cromwellian regime was imposed on the Irish people and then under the Penal Code which was introduced during the reign of William III. It was in these times when all the ordinary legitimate means of education were made illegal in an attempt to manacle the minds and intellects of a people. The Penal Code was introduced in increasing measure until 1782.


Lees dit artikel

De lange lijst met bedreigde talen in Europa maakt een stukje geschiedenis zichtbaar. Elke cultuur heeft zijn eigen verhaal.


Naar Wikipedia

Dit is een interactieve kaart van Europa. Als je 1 keer op de kaart klikt dan zoomt je browser in. Daarna kun je op de naam van elke tribe klikken om te lezen over de locatie, geschiedenis en cultuur van die tribe.


Naar de kaart

CREATIEF OVERLEVEN: MODERNE MUZIEK IN EEN EEUWENOUDE TAAL

Een van de manieren om een oude taal te onthouden en laten voortleven is natuurlijk via de muziek. De Ieren hebben een prachtige nalatenschap aan culturele muziek. Helaas spreken die oude liedjes niet alle jongeren aan, en die wil je nou juist bereiken: zij hebben de toekomst.

Het muziekproject TG Lurgan was de oplossing.
Met groot succes worden moderne popliedjes vertaald in het oude Iers, en de jongeren tillen hun taal dansend en zingend de toekomst in. Hartverwarmend.

Dit is een playlist met een kleine selectie van de liedjes.
De hele collectie vind je hier op het YouTubekanaal van TG Lurgan.


Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020-2021

I do not participate in playing
the insane game of life

The game of unnatural destruction
The game of polarization
The game of divide and rule
The game of unnatural emptiness
The game of constant distraction
The game of disconnection
The game of greed

Games are for children
and the childlike minds

To encounter themselves
and the world
To grow
To heal
To learn

Games should be played
Within safe boundaries
Protected by responsible adults

Be aware of the immature games
That can do serious harm
The games played by those
Who never matured

Destroying the health & wisdom
Of human kind and the natural world

Please.
Get to know yourself.
Properly.
Practise sane boundaries.
Clean house.
Grow up.
Mature.
As nature intended you to.

Wil je mijn ontwikkelingen volgen?
Neem een gratis maandabonnement.

Je krijgt 1 keer in de maand een overzichtelijke mail.
Geen marketing circus* maar inhoud:

Essentiële informatie.
Een overzichtelijke lijst met links naar nieuwe content.

* Dus geen bullshit die alleen maar een chaos van je inbox maakt.

NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig