Documentaire ‘Is geluk te koop?’

Voor deze docu werd ik toch even lid van Videoland. 
Mijn conclusie: een beetje scepsis is beter als helemaal geen scepsis.

Jelte en Lars stellen zich op als de verwonderde journalist en interviewen gelukszoekers, gelukscoaches en uiteraard de professionals die een genuanceerd tegengeluid geven. De documentaire brengt de manipulatieve verkooptechnieken voor de peperdure geluksworkshops en de mindset van gelukszoekers helder in beeld.

Helaas blijft de docu wel veilig in de ‘dit mag nou eenmaal in Nederland’ zone.
Alhoewel ik ook regelmatig verzucht: “verwondert u slechts”, had ik voor de volledigheid in deze documentaire graag een onderdeel gezien dat zichtbaar maakt dat er ook mensen keihard de psychiatrie invliegen door de geluksindustrie.

Klopt, het mag in Nederland.
Drank mag ook, ondanks dat het meer kapot kan maken dan je lief is.
Daar krijg je goede voorlichting over en verder ben je zelf verantwoordelijk voor de gevolgen.

Sterk sturende gesprekstechnieken of methodes die het onderbewustzijn beïnvloeden om mensen ‘naar de gewenste beslissingen te begeleiden’ maken ook meer kapot dan je lief is. Met name als ze niet vakkundig en niet integer ingezet worden. Bijvoorbeeld als ze gebruikt worden om je naar een dure aankoop te ‘begeleiden’.

Dankbaar adopteer ik de term uitgelukkigd.
Ben jij al uitgelukkigd?

Spirituele verslaving is een graadje heftiger dan dit, maar verslaafd zijn aan geluk zoeken is ook geen feestje.


De volledige documentaire kun je hier bekijken: naar videoland


 

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020
NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig