Is jouw spirituele kristal uit de aarde gehaald door een kinderarbeider of (kind)slaaf?

Je koopt met alle goede bedoelingen een kristal voor je spirituele ontwikkeling of healing. Dan ga je er natuurlijk niet van uit dat je steen uit de grond is gehaald door een kinderarbeider of (kind) slaaf. Op deze snel groeiende markt waar miljarden in omgaan, is die kans steeds groter. Spirituele stenen worden nu al ‘de nieuwe bloeddiamanten’ genoemd.

Is er een keurmerk voor eerlijke kristallen?
Nee.
Kopers zullen op dit moment zelf moeten onderzoeken of een verkoper ethisch werkt en of de verkoper eerlijk is, of alleen maar beweert dat het ethische kristallen zijn.

In 2018 deed Emily Atkin uitgebreid onderzoek en schreef over dit probleem.
Daarna volgden een aantal andere journalisten, en toen werd het weer stil rondom dit onderwerp. Links naar nieuwe artikelen zijn van harte welkom, ik plaats ze in dit overzicht.

ENGELSTALIGE ARTIKELEN

These spiritual stones purportedly help people connect with the Earth, but few sellers will say where on Earth their products are from.

Naar het artikel

Tess McClure – The Guardian
17-09-2019

Demand for ‘healing’ crystals is soaring – but many are mined in deadly conditions in one of the world’s poorest countries. And there is little evidence that this billion-dollar industry is cleaning up its act.

Naar het artikel

LA magazine – Samuel Braslow
28-08-2019
From human rights abuses to environmental destruction, crystal mining harms more than it heals.

Naar het artikel

The Guardian – Eva Wiseman
16-06-2019

Until retailers are required to prove responsible sourcing and reveal their supply chains, she says, crystal consumers must acknowledge they’re participating in practices that are having devastating environmental and social impact.

Naar het artikel

The Stranger – Katie Herzog
11-05-2018

Crystal enthusiasts may want to consider where they buy their rocks.

Naar het artikel

NEDERLANDSTALIGE ARTIKELEN

Ana Dyla sieraden
25-10-2019

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen. Heb jij je weleens afgevraagd waar jouw stenen vandaan komen? Wij zeker wel!

Naar het artikel

Vogue.nl – Kaira van Wijk
20-10-2019

Zo vind je kristallen die op ethische wijze zijn gewonnen.

Naar het artikel

Bedrock – Rosa Bertram
03-10-2019

Kristallen, we zien ze steeds vaker. Als decoratie in huis, als presentje aan een dierbare of als energiebonkje op je nachtkastje. Steeds meer mensen zijn gek op het pronkende brokje steen – ínclusief wijzelf. Kristallen worden ook steeds vaker verwerkt in producten, in mooie sprays of in huidproducten.

Hoe werkt dat precies? En waar komen die kristallen eigenlijk vandaan?

Naar het artikel

Welingelichte kringen – Jeanette Kras
17-09-2019

Stenen met ‘helende krachten’ zijn een trend in de wellnesswereld. Was het ooit een rariteit in de esoterische scene tegenwoordig is het een miljardenindustrie. Maar weinigen weten dat stenen als agaat, rozenkwarts of amethist onder erbarmelijke omstandigheden worden gedolven in mijnen in straatarme landen.

Naar het artikel

En toen werd het helaas weer stil in de media.

Spiritueel?
Een sprong naar 2020.
Temperance Alden maakt regelmatig problemen en hypocrisie in de spirituele / alternatieve kringen bespreekbaar en schreef onderstaande Instagram post, die veel respons kreeg. ‘In de wandelgangen’ is dit probleem natuurlijk al veel langer bekend, maar ondertussen gaat de handel gewoon door.

Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🦩Temperance Alden🦩 (@wildwoman_witchcraft)


Wat te doen?
Wil je na het lezen van deze informatie toch een kristal of mineraal aanschaffen? Doe dan alsjeblieft zorgvuldig onderzoek. Koop alleen bij verkopers die ‘ethische’ kristallen verkopen en die de herkomst kunnen aantonen. Durf die lastige vragen te stellen. Neem geen genoegen met een oppervlakkig of ontwijkend antwoord.

Zeg NEE als je twijfelt.

‘Lastige’ vragen die de verkoper van je steen helder moet kunnen beantwoorden
Heeft men zich verdiept in de herkomst van de stenen?
Werden de delvers van deze steen goed behandeld en fatsoenlijk betaald voor hun werk?
Waren het kinderen of volwassenen?
Kan de verkoper dit bewijzen?

Sommige verkopers zullen je alleen garanderen dat ze geen herkomst weten, maar dat de steen ‘energetisch goed is schoongemaakt’. Oftewel: jij zult er geen last van hebben dat je steen een pijnlijke geschiedenis heeft. Koop die steen nou maar gewoon.

KLIK OP EEN AFBEELDING OM JE IN TE LEZEN

What makes a mine ethical?
What makes a polishing factory ethical?
Mining Child and Slave Labour; historical and current. Het journalistiek archief van The Republic of Mining. Hier vind je alle wereldwijde publiciteit rondom kinderarbeid en moderne slavernij in de mijnbouw industrie.

Webshops die wel informatie geven over ethische kristallen

Our aim is to make ethically hand mined healing crystals and healing jewellery available to those who appreciate the difference this gentle approach makes.

Naar het artikel

Zowel kopers als verkopers zouden wat mij betreft meer verantwoordelijkheid mogen nemen voor hetgeen ze inkopen. Ga niet voor het goedkoopste, maar kijk of de verkoper weet wat hij of zij verkoopt en waar het vandaan komt. Op onze website proberen wij zoveel mogelijk informatie bij de stenen te zetten zoals ook de vindplaatsen. Je mag altijd mailen wanneer je wilt weten waar een steen van ons vandaan komt.

Naar het artikel

Die mooie amethist naast je bed, die glimmende labradoriet om je hals en die rozenkwarts ring, daar zit een hele geschiedenis aan vast. Iets om over na te denken! In India, waar onder andere maansteen, ioliet, aquamarijn en granaat groeit, werken nog veel jonge kinderen, ongeveer 20 miljoen.

Doordat verplicht onderwijs en een effectieve wetgeving tegen kinderarbeid uitblijft, blijft de uitbuiting van kinderen bestaan. Het inzetten van ‘goedkope’ kinderen in plaats van ‘dure’ volwassenen maakt het voor werkgevers wel heel aantrekkelijk.

Naar het artikel

Heb je je ooit afgevraagd waar de kristallen die je koopt vandaan komen? Ze komen letterlijk uit de buik van de aarde, waar ze gedurende miljoenen jaren zijn gevormd. Maar worden deze kristallen ook op duurzame wijze gewonnen?

Naar het artikel

Omdat wij een bewust leven erg belangrijk vinden, werken wij, waar mogelijk, met eerlijke edelstenen. Onze leveranciers reizen zelf naar de landen om de omstandigheden te zien.

Hierdoor kunnen zij met zekerheid zeggen dat de mensen en natuur met respect en op de juiste wijze behandeld worden. Helaas bestaat er nog niet zoiets als een Fair Trade keurmerk. We hopen dat dit in de toekomst wel mogelijk is.

Naar het artikel

GEVOLGEN VOOR HET ECOSYSTEEM

The Conversation – Joseph McQuade

We are currently experiencing the worst environmental crisis in human history, including a “biological annihilation” of wildlife and dire risks for the future of human civilization.

The scale of that environmental devastation has increased drastically in recent years. Mostly to blame are anthropogenic, or human-generated factors, including the burning of fossil fuels like coal and oil.

Other industries like gem and mineral mining also destroy the world’s ecological sustainability, leading to deforestation and the destruction of natural habitats. Much of this traumatic exploitation of natural resources traces its origins to early colonialism.

Naar het artikel

Mine – Scarlett Evans

The crystal industry is growing fast, with celebrity endorsements driving up the sales of ‘healing’ stones such as amethyst, rose quartz and lapis lazuli. But the boom has also raised questions about sourcing, including concerns about human rights and environmental abuse in the supply chain.

Naar het artikel

Earthworks stands for clean air, water and land, healthy communities, and corporate accountability. 

Earthworks is a nonprofit organization dedicated to protecting communities and the environment from the adverse impacts of mineral and energy development while promoting sustainable solutions. 

Naar het artikel

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020
NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig