Leiderschap of bazigheid

 

De mensheid is bezig met een beweging terug naar een gezonde verbinding met ons ecosysteem. Het lijkt soms op een complex pad … een queeste. Een aanwijzing op deze queeste: kijk eens naar je aannames & overtuigingen over leiderschap.

Symboliek: een voorbeeld 
Veel mensen omarmen de alpha wolf als symbool van leiderschap. Het ideaal: de sterke wolf die aan de de top van de pikorde van zijn roedel staat, een symbool van kracht en macht.

Kunstmatig of natuurlijk
Alleen in door de mens samengestelde, kunstmatige roedels in o.a. dierentuinen is een pikorde belangrijk, en wordt zo nodig gevochten om te bepalen wie de roedel leidt. In zulke roedels worden wolven uit verschillende families samengebracht door de mens.

Wolvenroedels in de natuur hebben een familie systeem. De voortplantende ouders hebben de leiding over de roedel: er wordt niet gevochten om macht of status. De term alpha wordt in de wetenschap niet meer gebruikt. Men gebruikt de termen ‘breeding wolves’  of ‘mother wolf & father wolf’ om aan te geven wie de roedel leidt.

Oorzaak van de misvatting
Men bestudeerde in het verleden geen wolven in de vrije natuur, alleen wolven in gevangenschap. En men dacht daarmee de natuurlijke eigenschappen van het wolvenras in kaart te kunnen brengen. Dat is alleen nog maar de wolf. Kun je je voorstellen hoeveel van dit soort misvattingen over de natuur er door de eeuwen heen ontstaan kunnen zijn?

Bioloog Dr. L. David Mech publiceerde in 1970 een veelverkocht boek over het wetenschappelijke begrip alpha wolf. Hij legt in deze video uit waarom hij deze term niet meer gebruikt: hij had nog nooit wolven in het wild bestudeerd.


Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next

MANA
Het Maori woord voor een kracht die staat voor charisma, (innerlijke) autoriteit, prestige en leiderschap.

De mana van een baas voelt anders aan als de mana van een leider. Hoe professioneel of beschaafd iemand zich ook gedraagt; in de onderstroom is altijd voelbaar hoe volwassen en gezond het leiderschap van deze persoon werkelijk is. Mensen reageren – bewust of onbewust – op deze onderstroom in sociale contacten. Een gezonde onderstroom, betekent een gezonde groep.

Een natuurlijke leider belichaamt doorleefde wijsheid, opgedaan tijdens het ervaren van belangrijke levensprocessen. Een leider leidt vanuit autonomie en is in staat om zich gezond te verbinden met een groep, een bedrijf of een land. Er vindt natuurlijke communicatie plaats in de groep, en de onderstroom voelt rustig en veilig.

Tame Iti legt in deze video uit hoe hij vanuit zijn Maori-achtergrond denkt over mana.


MEER INFORMATIE

Neehee … bij De Gewone Vrouw vind je geen duidelijke instructies over ‘how to be a good leader.’
En ook geen aanbieding voor een Fantastische Workshop.

Wel gewoon lekker nóg een video-blog.
Over leiderschap en verbondenheid.
Over muziek.
Over wijsheid.

Enjoy!

Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019-2021

I do not participate in playing
the insane game of life

The game of unnatural destruction
The game of polarization
The game of divide and rule
The game of unnatural emptiness
The game of constant distraction
The game of disconnection
The game of greed

Games are for children
and the childlike minds

To encounter themselves
and the world
To grow
To heal
To learn

Games should be played
Within safe boundaries
Protected by responsible adults

Be aware of the immature games
That can do serious harm
The games played by those
Who never matured

Destroying the health & wisdom
Of human kind and the natural world

Please.
Get to know yourself.
Properly.
Practise sane boundaries.
Clean house.
Grow up.
Mature.
As nature intended you to.

Wil je mijn ontwikkelingen volgen?
Neem een gratis maandabonnement.

Je krijgt 1 keer in de maand een overzichtelijke mail.
Geen marketing circus* maar inhoud:

Essentiële informatie.
Een overzichtelijke lijst met links naar nieuwe content.

* Dus geen bullshit die alleen maar een chaos van je inbox maakt.

NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig