Menselijke echolocatie

Inspirerend levensverhaal

Ben Underwood (1992-2009) verloor in zijn kindertijd zijn ogen door kanker.
Hij ontdekte op 6 jarige leeftijd dat hij gebruik kon maken van dezelfde techniek die dolfijnen en vleermuizen gebruiken: echolocatie.

Hij kon fietsen in het verkeer, basketballen, inline skaten, tafelvoetballen, karate beoefenen en computergames spelen.


Ben maakte tijdens zijn korte, heerlijk eigenwijze leven duidelijk dat de mens tot veel meer in staat is dan de meeste mensen beseffen. Wetenschappers die met Ben werkten waren minstens zo gefascineerd door de houding van Ben’s moeder: haar geloof in zijn kracht en mogelijkheden.

Ten tijde van het maken van deze documentaire was Ben de enige blinde persoon die deze techniek zo verfijnd kon toepassen: inmiddels zijn er meer blinde mensen die op hoog niveau gebruik maken van echolocatie.

 

NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig