De wolf die je voedt wint: een fake verhaaltje met grote invloed

 

 

 

 

Ongetwijfeld is de bankrekening van een paar slimme clickbaiters flink gespekt dankzij dit “indianenverhaal.”

Diverse Native Amerikaanse schrijvers & organisaties gebruiken dit verhaal om mensen voor te lichten over het verschil tussen echte verhalen uit hun cultuur, en onzinverhalen.


 

 

 

Christelijk verhaal
Er zijn diverse varianten van dit verhaal in omloop. De meest aannemelijke originele versie van dit verhaal staat in het in 1978 geschreven boek “The Holy Spirit: Activating God’s Power in Your Life” van de evangelische dominee Billy Graham.

Ga naar de passage in het boek bij google books

“AN ESKIMO FISHERMAN came to town every Saturday afternoon. He always brought his two dogs with him. One was white and the other was black. He had taught them to fight on command. Every Saturday afternoon in the town square the people would gather and these two dogs would fight and the fisherman would take bets. On one Saturday the black dog would win; another Saturday, the white dog would win – but the fisherman always won! His friends began to ask him how he did it. He said, “I starve one and feed the other. The one I feed always wins because he is stronger.”

The White Noise collective gebruikt dit hardnekkige indianenverhaal als voorbeeld in een helder en informatief artikel over het verschil tussen koloniaal/christelijke verhalen en originele native Amerikaanse verhalen.


Naar het artikel

The replacement of real indigenous stories with Christian-influenced, western moral tales is colonialism, no matter how you dress it up in feathers and moccasins.  It silences the real voices of native peoples by presenting listeners and readers with something safe and familiar.  And because of the wider access non-natives have to sources of media, these kinds of fake stories are literally drowning us out.


Naar het blog van Chelsea Vowel

Jaren geleden was dit verhaal een van mijn eerste “slap in the face” momenten op spiritueel gebied.
Zó schandalig ver gaan mensen dus voor geld of het doordrukken van hun idealen! Elke keer als iemand in bliss verzucht: die indianen begrepen het tenminste … dan is er weer die twijfel: zeg ik het, of zeg ik het niet? Voor veel mensen is deze “oude cherokee wijsheid” heel belangrijk geworden. Het gaan inzien dat je in de maling bent genomen kan iemand flink raken. Dit soort misleidingen zijn kwetsend en schadelijk voor mensen die oprecht met spiritualiteit bezig zijn.

Het raakt niet alleen westerse mensen:
Elke keer als je de 2 wolven deelt dan deel je de boosheid, de pijn en het verdriet van de Amerikaanse indigenous volkeren die moeten toekijken hoe hun cultuur wordt vervormd, misvormd en misbruikt door mensen die er de ballen verstand van hebben.


Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019-2021
close

Wil je op de hoogte blijven? Neem een gratis maandabonnement.

Je krijgt 1 keer in de maand een overzichtelijke mail. Essentiële informatie en een prettig leesbare lijst met alle links naar nieuwe content. Geen marketing circus, maar inhoud.

Als je mijn email adres in je contacten zet, weet je zeker dat de mail niet in je spamfolder belandt.

mail.de.gewone.vrouw@gmail.com

NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig