Is spiritualiteit gevaarlijk?

Preventieve voorlichting in plaats van destructieve scepsis.

De mens is een creatief en inventief wezentje. In de loop der eeuwen heeft men vele religies en ‘spirituele paden’ bedacht, net als men vele wetenschappelijke theorieën, vele talen en vele sporten heeft ontwikkeld. Religies en spirituele paden zijn niet als een kant en klaar goddelijk cadeautje uit de lucht komen vallen, maar bedacht en ontwikkeld.

Correct toegepast kan een religie of spiritueel pad leiden tot welzijn en verbinding.
Corrupt toegepast is het een bron van verdriet, misleiding en polarisatie.

De mens blijft zich ontwikkelen, en daarmee onze inzichten … ook op spiritueel / holistisch gebied
We kunnen die inzichten inzetten voor het ontwikkelen van nieuwe kennis in het kader van wijsheid en gezondheid. Maar je kunt er ook hele domme dingen mee doen. De neiging om domme dingen te doen met kennis is niet uniek voor spiritualiteit en religie: wetenschap is net zo gevaarlijk in de verkeerde handen. Beide gevaren zijn reëel en volop aanwezig in onze wereld.

Er werken & leven in alle lagen van de mensheid en van de samenleving mensen die geld & macht belangrijker vinden als fundamentele gezondheid en het algemeen belang van een volk en de mensheid. Dus ja, spiritualiteit kan gevaarlijk zijn. Maar nee, wetenschap is niet veiliger. Het zijn de mensen erachter die er goed of schadelijk werk mee doen.

Preventieve voorlichting op spiritueel gebied
Er is veel te weinig voorlichting. Als er al een kritische of sceptische noot valt dan is het: alternatieve geneeswijzen zijn gevaarlijk en je bent een stommeling dat je daar in gelooft. Wetenschap is the way to go.

Het individu weerbaar maken werkt beter als een polariserende welles – nietes vete c.q. machtsstrijd tussen ‘regulier’ en ‘alternatief’ die menselijke collateral damage oplevert: De mensen die hulp zoeken, gaan googlen en verdrinken in die heftige discussie. De online discussie is keihard en destructief. En dat werkt averechts. Deskundige & constructieve, preventieve informatie kan ervoor gaan zorgen dat minder mensen tussen het alternatieve schip en de wetenschappelijke wal vallen.

En dat is hard nodig.

 


RELEVANTE BOEKEN

Widget not in any sidebars

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019-2020

I do not participate in playing
the insane game of life

The game of unnatural destruction
The game of polarization
The game of divide and rule
The game of unnatural emptiness
The game of constant distraction
The game of disconnection
The game of greed

Games are for children
and the childlike minds

To encounter themselves
and the world
To grow
To heal
To learn

Games should be played
Within safe boundaries
Protected by responsible adults

Be aware of the immature games
That can do serious harm
The games played by those
Who never matured

Destroying the health & wisdom
Of human kind and the natural world

Please.
Get to know yourself.
Properly.
Practise sane boundaries.
Clean house.
Grow up.
Mature.
As nature intended you to.

Wil je mijn ontwikkelingen volgen?
Neem een gratis maandabonnement.

Je krijgt 1 keer in de maand een overzichtelijke mail.
Geen marketing circus* maar inhoud:

Essentiële informatie.
Een overzichtelijke lijst met links naar nieuwe content.

* Dus geen bullshit die alleen maar een chaos van je inbox maakt.

NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig