Het begrenzen van (modern) spiritueel misbruik

In een moderne spirituele wereld waar “krijgen wat je hebben wilt” the Secret is, zijn we allemaal een beetje God: Beloon verstandig.

De mens heeft de natuurlijke eigenschap om alles wat “werkt” voort te zetten. Van jongs af aan leren we: Als je het goed doet, dan krijg je een beloning. Als je het fout doet, dan krijg je straf. Of het nou mama, papa, de marktwerking of God c.q. het “universum” is die ons straft of beloont: Als het succesvol is dan maken we er een dingetje van.

Dit concept wordt in spiritualiteit en religie al eeuwen uitgewerkt met onzichtbare krachten die ons ten allen tijde beoordelen en belonen of straffen. Een gewetens-firewall wordt op allerlei wijze en onwijze manieren geprogrammeerd om menselijk gedrag ook te kunnen sturen en begrenzen als er niemand naar ons kijkt.

Terwijl de grote nieuwszenders steeds meer aandacht besteden aan de mannelijke pedofielen in de kerken komen in de luwte de schrijnende verhalen los over de nonnen die net als hun mannelijke collega’s de meest vreselijke dingen hebben gedaan om kinderen te onderwerpen. Wie had dat gedacht van die lieve oude vrouwtjes in hun pinguïnjurken?

Ik niet. Ik ben niet gelovig opgevoed. Mijn eerste beeldvorming van een non was Whoopi Goldberg die me al zingend kippenvel en tranen bezorgde. Ik associeerde nonnen met soul en hollywoodgoedheid. Wist ik veel. Totdat ik meerdere vrouwen hun vreselijke verhalen hoorde en zag vertellen.

Ook in de moderne spirituele wereld zijn er mensen die gewetenloos misbruik maken van hun kennis, en ook de moderne marketeers hebben ons onderbewustzijn gevonden. Van neuromarketing en NLP tot superheilige tantrasex: Zolang het beloningen oplevert zijn er mensen die er gebruik van maken zonder enige scrupules.

It’s not such a “Secret” at all, it’s only human. Directe beloningen werken op ons in als goedkeuring van de opperste godheid of “het universum”. Totdat iemand definitief en voelbaar NEE zegt blijven we vervolgens werken voor zulke beloningen. Als niemand NEE tegen je zegt terwijl dat wel nodig is krijgt je geweten de verkeerde prikkels.

Een belangrijk omslagpunt was voor mij de dag dat ik op een datingsite werd benaderd door een professionele liefdescoach. Alle moderne tools zaten in zijn succespakket: Van NLP en tantra & polyamorie, tot een universitaire studie psychologie.

De man vroeg zich verwonderd af waarom ik niet positief reageerde op zijn avances, terwijl hij als professional toch echt zo’n enorme mooie “resonantie” voelde tussen ons. Hoe duidelijk en kort en bondig ik hem ook afwees: Hij bleef vastberaden positief en doelgericht.

Het feit dat ik die aantrekkingskracht en onze ‘mooie verbinding’ niet voelde, maakte hem nieuwsgierig en geïntrigeerd en dat wilde hij samen met mij gaan onderzoeken. En dus kreeg ik spiritueel-therapeutisch klinkende berichten die doordrenkt waren met NLP gesprekstechnieken.

Wait, what?
1) Je bent hulpverlener.
2) Je bent ongevoelig voor “nee”.
3) En je zoekt een therapeutische ingang om een vrouw te kunnen versieren?

De man was niet anoniem en ik kon hem zonder moeite googlen. Om erachter te komen dat hij een succesvolle carriére had gehad voordat hij zijn leven omgooide en liefdescoach werd. Waar en wanneer waren de stoppen doorgeslagen bij deze man? Waarschijnlijk had zijn nieuwe “bewustzijn” hem al zoveel beloningen opgeleverd dat zijn innerlijke firewall zich had aangepast.

Zijn geweten keurde zijn gedrag goed. Ik niet. Helaas voor zijn succesformule kwam hij op déze datingsite in het oneindige universum iemand tegen die zich jarenlang heeft verdiept in spiritueel misbruik en verwante onderwerpen. Alles is liefde? Hell no.

In een moderne spirituele wereld waar “krijgen wat je hebben wilt” the Secret is, zijn we allemaal een beetje God.
Beloon verstandig.

 


 

I do not participate in playing
the insane game of life

The game of unnatural destruction
The game of polarization
The game of divide and rule
The game of unnatural emptiness
The game of constant distraction
The game of disconnection
The game of greed

Games are for children
and the childlike minds

To encounter themselves
and the world
To grow
To heal
To learn

Games should be played
Within safe boundaries
Protected by responsible adults

Be aware of the immature games
That can do serious harm
The games played by those
Who never matured

Destroying the health & wisdom
Of human kind and the natural world

Please.
Get to know yourself.
Properly.
Practise sane boundaries.
Clean house.
Grow up.
Mature.
As nature intended you to.

Wil je mijn ontwikkelingen volgen?
Neem een gratis maandabonnement.

Je krijgt 1 keer in de maand een overzichtelijke mail.
Geen marketing circus* maar inhoud:

Essentiële informatie.
Een overzichtelijke lijst met links naar nieuwe content.

* Dus geen bullshit die alleen maar een chaos van je inbox maakt.

NederlandsEnglishFryskŌlelo HawaiʻiGaeligeTe Reo MāoriGàidhlig